Introductie

De Damiate Band Haarlem, opgericht in 1948, is een corpsstyle marchingband die muziek en show met veel lef weet te combineren. De ruim 80 leden tellende ambitieuze muziekvereniging bestaat uit een jeugdafdeling en een volwassen showkorps (vanaf 16 jaar.

De band bestaat uit de volgende secties:
Brass ( blazersgroep ):
bestaande uit trompetten, alt- en tenorsaxen, baritons, trombones en bassen.
Percussion (slagwerkgroep): snares, quints, bassdrums en cymbals
Visuele groep: dit is een groep die gebruik maakt van baton, vlag, sabel en andere materialen. In de show ondersteunen zij de muziek en beelden zij het programma visueel uit..Bij optredens bestaat deze groep uit een colorguard en een twirlgroep.

Het repertoire van de Damiate Band is zeer gevarieerd en bestaat onder andere uit film- en popmuziek maar ook een traditionele mars of koraal staan op het programma.

Om de twee jaar wordt een nieuwe show ingestudeerd, die speciaal voor de band wordt geschreven. Ook wordt de muziek op maat gearrangeerd voor de show, waardoor een totaalproduct ontstaat dat volledig op elkaar is afgestemd

De instructie van de Damiate Band Haarlem vindt plaats door gediplomeerde valkinstructeurs.

Instructie van de jeugdafdeling Jong Damiate Haarlem wordt verzorgd door vrijwilligers, welke meestal leden van de Damiate Band Haarlem zijn. Optredens vinden plaats in geheel Europa. Natuurlijk is Damiate ook regelmatig te zien binnen de landsgrenzen op taptoes of bij diverse showparades. Ook doet Damiate geregeld mee aan wedstrijden. Binnen haar eigen stadsgrenzen is Damiate steevast te zien bij het corso van de Bollenstreek, de intocht van de Haarlemse avondvierdaagse en de traditionele Mars der Muzikanten. Vanzelfsprekend begeleidt Damiate ook de intocht van Sinterklaas, diverse Koninginnedag festiviteiten enz..

Per jaar worden op deze manier door het jeugdkorps en het showkorps heel wat optredens verzorgd en zien ongeveer 350.000 mensen Damiate op één of andere manier in actie.

Damiate heeft de beschikking over een prima clubgebouw: het Jeugdhuis aan de Pijnboomstraat. Jong Damiate heeft er iedere vrijdagavond repetitie en de Damiate Band repeteert er op de maandagavond. Daarnaast zijn er op andere tijdstippen regelmatig showrepetities in een sporthal of als het weer het toelaat, in de open lucht. De Damiate Band kent veel langdurige lidmaatschappen. Een 10-jarig lidmaatschap komt regelmatig voor en ook een 25-jarig lidmaatschap is geen uitzondering. Maar liefst twee leden hebben in de geschiedenis van onze vereniging het 40-jarig lidmaatschap behaald. Het heeft Hare Majesteit behaagd om hen hiervoor te onderscheiden. Uit handen van toenmalig burgemeester van Haarlem  de Heer Pop mochten beiden de decoraties in ontvangst nemen. Kortom, Damiate is iets wat mensen bindt!’,’